دانه های سیاه دانه حاوی پروتئین (26.7%)، چربی (28.5%)، کربوهیدرات (24.9%)، فیبر خام (8.4%) و خاکستر کل (4.8%) هستند.
دانههای سیاهدانه همچنین حاوی مقدار زیادی ویتامینها و مواد معدنی مختلف مانند مس، فسفر، روی و آهن هستند.
بسیاری از ترکیبات فعال در N. sativa شناسایی شده است.
مهمترین ترکیبات فعال N. sativa عبارتند از تیموکینون (TQ) (30٪ – 48٪) (شکل 2)، تیموهیدروکینون، دیتیموکینون (nigellone)، p-cymene (7٪ -15٪)، کارواکرول (6٪ – 12٪) %)، 4-ترپینئول (2٪-7٪)، تی آنتول (1٪-4٪)، سسکوی ترپن لونگیفولن (1٪ – 8٪)، α-پینن، و تیمول.
سیاهدانه همچنین حاوی ترکیبات دیگری مانند کارون، لیمونن، سیترونلول به مقدار کمی و دو نوع آلکالوئید، یعنی آلکالوئیدهای ایزوکینولین (مانند نیگلی سیمین و نیگللیسیمین-N-اکسید) و آلکالوئیدهای پیرازول (مانند نیگلیلین) است.
بدانه های سیاهدانه همچنین حاوی α-هدرین، یک تری ترپن پنج حلقه ای محلول در آب هستند و قیمت زیره سیاه اسیاب خواص دارویی N. sativa عمدتاً به ترکیبات کینین آن نسبت داده می شود که TQ فراوان ترین است.
دانههای N. sativa حاوی روغنهای چرب غنی از اسیدهای چرب غیراشباع هستند که شامل اسید لینولئیک (50٪ تا 60٪)، اسید اولئیک (20٪)، ایکوزادینوئیک اسید (3٪) و اسید دی هومولینولئیک (10٪) و چربی اشباع شده است.
اسیدها (اسیدهای پالمیتیک و استئاریک) تا 30 درصد را تشکیل می دهند.
سیتوسترول استرول اصلی است که 44 تا 54 درصد از کل استرول ها را در روغن های N. sativa تشکیل می دهد و پس از آن استیگماسترول (6.57 درصد تا 20.9 درصد کل استرول ها) است .
دانه های زیره تلخ (شاهی جیرا) حاوی کلسیم، ویتامین A، پتاسیم، سدیم، آهن، منیزیم و فسفر هستند.
زیره تلخ (B. persicum) دارای 0.5 تا 1.6 درصد اسانس است که عمدتاً کارون (45٪ – 60٪)، لیمونن و p-cymene است.
اولئورسین زیره تلخ مایل به قهوه ای تا سبز مایل به زرد است.
از آنجایی که اطلاعات علمی کافی در مورد اثرات سلامتی زیره تلخ وجود ندارد، قیمت زیره خشک این بررسی به C. cyminum (دانه های زیره) و N. sativa (سیاه دانه یا زیره سیاه) محدود شده است.
اگر چه دانههای زیره سبز (C. cyminum L) بهعنوان ادویه بهخاطر رایحه متمایزشان بهطور گستردهای استفاده میشوند، اما معمولاً در طب سنتی برای درمان بیماریهای مختلفی از جمله اسهال مزمن و سوء هاضمه، گاستریت حاد، دیابت و … استفاده میشود.
سرطان ادبیات شواهد زیادی برای فعالیتهای بیولوژیکی و زیستپزشکی زیره، که عموماً به ترکیبات زیست فعال آن مانند ترپنها، فنلها و فلاونوئیدها نسبت داده میشود، ارائه میکند.
آن دسته از اثرات سلامتی دانه های زیره که به طور تجربی تایید شده اند در زیر مورد بحث قرار گرفته اند.
- منابع
- تبلیغات